Zupa ziemniaczana z boczkiem

Autor:

Ania321

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 200 gram żeberek wieprzowych
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 gram boczku wędzonego
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • Kilkanaście szt. ziela angielskiego
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Mięso dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotujemy 30 minut.



Krok 2

Następnie dodajemy obraną pietruszkę i marchewkę w całości. Gotujemy 15 minut.



Krok 3

Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.



Krok 4

Dodajemy również majeranek i gałkę, gotujemy 20 minut.



Krok 5

Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy cebulę i smażymy razem kilka minut.



Krok 6

Wrzucamy boczek i cebulę do zupy. Na tłuszcz, który został na patelni, wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.