Wytrawne tarteletki z sałatką

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. maki pszennej
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Szczypta soli

Sałatka:

  • 1 ugotowana marchewka
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 0,5 szklanki czerwonej fasoli
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 0,4 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju z bazylią

Dodatkowo:

  • Majonez
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 4-5 plasterków polędwicy sopockiej
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, żółtko i zimną wodę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.






Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić posmarowane oliwą foremki. Ponownie włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Upiec na złoty kolor, ostudzić.





Krok 3

Marchewkę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę chili drobno posiekać. Fasolę osączyć z zalewy i przelać przegotowaną wodą. Wszystkie składniki oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem z bazylią, wymieszać.





Krok 4

Na dno tarteletek włożyć po kawałku kapusty pekińskiej, napełnić sałatką.





Krok 5

Ułożyć wędlinę i ozdobić kleksem z majonezu.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.