Salmorejo czyli hiszpański chłodnik

Autor:

Paw-eł

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • ok.10 sztuk różnych pomidorów,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 ogórki gruntowe zielone,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • podłużne bułki,
  • ser Jantar Mlekpol,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz, cukier

Przygotowanie

Przygotowanie

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na kawałki.
Pomidory włożyć do blendera, dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę, czosnek oraz paprykę.
Dodać sok z cytryny, ocet winny, oliwę oraz pieczywo.
Dokładnie wszystko razem zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem oraz w razie konieczności cukrem. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny aby zupa się schłodziła. Bułkę kroimy na małe kwadraciki i podsmażamy.
Posypuję Gazpacho grzankami i startym serem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.