Pieczone gruszki z ricottą i cynamonem

Jesienią stawiamy na aromatyczne desery, a ten dzięki cynamonowi smakuje niebanalnie. Gruszki będą aromatyczne, jeżeli polejesz je miodem. Według tego samego przepisu możesz przyrządzić także jabłka.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 gruszki
  • - 150 g sera ricotta
  • - 4 łyżki miodu
  • - orzechy włoskie
  • - 1 łyżka cynamonu
  • - garść żurawiny

Przygotowanie

Krok 1


Nastawiamy piekarnik na 10 stopni C. Gruszki myjemy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.



Krok 2


W miseczce rozgniatamy serek ricotta z miodem.



Krok 3


Gruszki smarujemy cynamonem. W zagłębieniu kładziemy serek, orzechy i polewamy miodem.



Krok 4


Gruszki kładziemy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy przez 20 min. Po wyjęciu dekorujemy żurawiną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.