Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy

Salmorejo to chłodnik wywodzący się z Hiszpanii - nieco podobny do popularnego na całym świecie gazpacho, używa się w nim jednak samych pomidorów (bez papryki, ogórka, cebuli). Serwowany najczęściej z drobno posiekaną szynką dojrzewającą (jamón serrano) i jajkiem, jednak jeśli lubimy, gdy coś chrupie pod zębami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Fit

Bez laktozy

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Fit

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie

Krok 1

Chleb namoczyć w wodzie.



Krok 2

Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż, przełożyć do garnka lub miski i zalać wrzątkiem. Poczekać, aż skórka zacznie odchodzić, a następnie odlać wodę i ostudzić pomidory.



Krok 3

Czosnek pokroić na plasterki.



Krok 4

Sparzone pomidory obrać. Miąższ pokroić w kostkę.



Krok 5

Pomidory, czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny i odciśnięty chleb umieścić w garnku lub dużej misce. Zblendować na gładko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę dobrze jest przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i otrzymać idealnie gładką konsystencję, ale nie jest to konieczne. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.



Krok 6

Przed podaniem zupy pokroić drobno szynkę i jajko i posypać nimi chłodnik. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.