Salmorejo to chłodnik wywodzący się z Hiszpanii - nieco podobny do popularnego na całym świecie gazpacho, używa się w nim jednak samych pomidorów (bez papryki, ogórka, cebuli). Serwowany najczęściej z drobno posiekaną szynką dojrzewającą (jamón serrano) i jajkiem, jednak jeśli lubimy, gdy coś chrupie pod zębami, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Fit
Bez laktozy
Chleb namoczyć w wodzie.
Pomidory naciąć z góry i z dołu na krzyż, przełożyć do garnka lub miski i zalać wrzątkiem. Poczekać, aż skórka zacznie odchodzić, a następnie odlać wodę i ostudzić pomidory.
Czosnek pokroić na plasterki.
Sparzone pomidory obrać. Miąższ pokroić w kostkę.
Pomidory, czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny i odciśnięty chleb umieścić w garnku lub dużej misce. Zblendować na gładko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę dobrze jest przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i otrzymać idealnie gładką konsystencję, ale nie jest to konieczne. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Przed podaniem zupy pokroić drobno szynkę i jajko i posypać nimi chłodnik. Smacznego!
Dodaj komentarz