Malinowe skrzydełka z kurczaka

Skrzydełka z kurczaka z pysznym sosem żurawinowym to rewelacyjne danie, które możemy podać podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Maliny idealnie dopełniają smak skrzydełek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 200g malin
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oliwy
  • garść liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Oliwę mieszamy z przyprawami. Skrzydełka z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.



Krok 2

Maliny razem z octem, miodem i winem gotujemy w rondelku, aż uzyskamy gęsty sos (lekko go blendujemy).



Krok 3

Skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem malinowym (mieszamy, aby skrzydełka obtoczyły się w sosie) i całość pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni.



Krok 4

Potrawę przyozdabiamy bazylią.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.