Semifreddo z malinami

Semifreddo to włoski deser przypominający lody. Deser idealny na każdą okazję.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • •85 g drobnego cukru
  • •100 g malin
  • •300 ml śmietanki Łaciatej 36%, dobrze schłodzonej
  • •4 łyżki likieru cytrynowego
  • •400 ml crème fraiche, schłodzonej
  • •100 g orzechów pistacji

Przygotowanie

Krok 1 

Maliny wraz z ½ cukru rozgniatamy. Dobrze schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania resztę cukru oraz likier cytrynowy.



Krok 2



W drugiej misce ubijamy crème fraiche, aby zachował lekko płynną konsystencję.



Krok 3

Ubitą śmietankę Łaciatą łączymy delikatnie z crème fraiche i malinami. Delikatnie mieszamy, aby uzyskać efekt marmurka.



Krok 4



Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy, a przed podaniem posypujemy świeżymi malinami i pistacjami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.