Jabłka z jeżynami zapiekane pod owsianą kruszonką to smaczny, zdrowy i bogaty w błonnik deser, który świetnie smakuje serwowany z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Poza sezonem można użyć mrożonych jeżyn - nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania.
Danie: Deser
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połączyć w misce z jeżynami, dodać kardamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Następnie polać miodem.
Płatki owsiane umieścić w malakserze i chwilę zmiksować, tak, by część płatków się rozpadła, a część została jeszcze w całości. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, masło i cukier. Ucierać palcami do powstania kruszonki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Owoce rozłożyć do 6 kokilek. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do momentu, aż kruszona będzie miała złotobrązowy kolor.
Dodaj komentarz