Jabłka z jeżynami zapiekane pod owsianą kruszonką

Jabłka z jeżynami zapiekane pod owsianą kruszonką to smaczny, zdrowy i bogaty w błonnik deser, który świetnie smakuje serwowany z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Poza sezonem można użyć mrożonych jeżyn - nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania.

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 jabłka,
  • - 125 g jeżyn,
  • - 1 łyżka miodu,
  • - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • - ½ łyżeczki kardamonu

Kruszonka owsiana:

  • - 100 g płatków owsianych,
  • - 50 g masła Łaciate,
  • - 50 g cukru trzcinowego,
  • - 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połączyć w misce z jeżynami, dodać kardamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Następnie polać miodem.



Krok 2

Płatki owsiane umieścić w malakserze i chwilę zmiksować, tak, by część płatków się rozpadła, a część została jeszcze w całości. Przełożyć do miski, dodać sok z cytryny, masło i cukier. Ucierać palcami do powstania kruszonki.



Krok 3

Piekarnik rozgrzać do 200°C.



Krok 4

Owoce rozłożyć do 6 kokilek. Posypać kruszonką.



Krok 5

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do momentu, aż kruszona będzie miała złotobrązowy kolor.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.