Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Wykrusz drożdże do miski, dodaj łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki letniego mleka. Zamieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn podrośnie.
Do podrośniętego zaczynu dodaj jajko, resztę mleka, resztę cukru, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Zagnieć całość na gładkie ciasto a następnie ugniataj przez 5 do 10 minut.
Po tym czasie przełóż ciasto do czystej miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość podziel je na 12 -16 części, każdą uformuj w kulkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok 4 cm (bułeczki jeszcze podrosną) i przykryj kuchenną ściereczką. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik 220°C (grzanie góra - dół).
Zdejmij ściereczkę z podrośniętych bułeczek, w miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki.
Wstaw 1 partię (w zależności od rozmiaru blachy bułeczki pieczemy na 2 - 3 partie) do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 10 minut aż bułeczki będą mieć złocisto brązowy kolor.
Upieczone bułeczki wyjmij, odstaw do całkowitego wystudzenia i upiecz kolejne.
W międzyczasie przygotuj nadzienie - przełóż mąkę migdałową do blendera, dodaj cukier, esencję waniliową i wodę, zblenduj na gładką pastę.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno kremówkę z cukrem, na koniec wymieszaj z kardamonem i ziarnami wanilii.
Wystudzone bułeczki utnij na 1/3 wysokości, usuń połowę ciasta tworząc miseczkę z bułeczki - część ciasta wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą migdałową.
Do wydrążonych bułeczek dodaj pastę z okruszkami a na wierzch porcję ubitej śmietany. Każdą bułeczkę przykryj odciętą końcówką. Podawaj od razu, opcjonalnie możesz oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz