Semla - szedzkie bułeczki karnawałowe

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Bułeczki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g masła Łaciate
  • 125 mleka Łaciate
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko M + 1 jajko do posmarowania bułek
  • 50 g białego cukru
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 100 g drobno zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 100 g drobnego białego cukru (do wypieków)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki mielonych (najlepiej świeżo) ziaren kardamonu
  • 200 g schłodzonej śmietanki Łaciata 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • ziarna z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie

Krok 1

Wykrusz drożdże do miski, dodaj łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, 2 łyżki letniego mleka. Zamieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce - w  tym czasie drożdże zaczną pracować i zaczyn podrośnie.



Krok 2

Do podrośniętego zaczynu dodaj jajko, resztę mleka, resztę cukru, proszek do pieczenia, sól i miękkie masło. Zagnieć całość na gładkie ciasto a następnie ugniataj przez 5 do 10 minut.
Po tym czasie przełóż ciasto do czystej miski, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.



Krok 3

Gdy ciasto podwoi objętość podziel je na 12 -16 części, każdą uformuj w kulkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok 4 cm (bułeczki jeszcze podrosną) i przykryj kuchenną ściereczką. Odstaw na 15 minut.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik 220°C (grzanie góra - dół).
Zdejmij ściereczkę z podrośniętych bułeczek, w miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki.
Wstaw 1 partię (w zależności od rozmiaru blachy bułeczki pieczemy na 2 - 3 partie) do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok 10 minut aż bułeczki będą mieć złocisto brązowy kolor.
Upieczone bułeczki wyjmij, odstaw do całkowitego wystudzenia i upiecz kolejne.



Krok 5

W międzyczasie przygotuj nadzienie - przełóż mąkę migdałową do blendera, dodaj cukier, esencję waniliową i wodę, zblenduj na gładką pastę.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno kremówkę z cukrem, na koniec wymieszaj z kardamonem i ziarnami wanilii.



Krok 6

Wystudzone bułeczki utnij na 1/3 wysokości, usuń połowę ciasta tworząc miseczkę z bułeczki - część ciasta wymieszaj z przygotowaną wcześniej pastą migdałową.
Do wydrążonych bułeczek dodaj pastę z okruszkami a na wierzch porcję ubitej śmietany. Każdą bułeczkę przykryj odciętą końcówką. Podawaj od razu, opcjonalnie możesz oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.