Tunezyjska zupa z jagnięciną

Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna zupa tunezyjska o lekko pikantnym posmaku. Jagnięcina jest w niej bardzo delikatna i mięciutka, kumin dodaje wspaniałego aromatu, a harissa zapewnia niesamowity kolor.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g jagnięciny
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - 500 g szpinaku
  • - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • - 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • - 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 4 łyżeczki harissy
  • - 1 puszka ciecierzycy
  • - 1 marchewka
  • - sok z ½ limonki
  • - 200 g makaronu (opcjonalnie)
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę wkładamy do maszynki i mielimy, a następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na dużym ogniu do zarumienienia.



Krok 2

Następnie zmniejszamy ogień na średni, dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również szpinak i całość smażymy ok. 5 minut.



Krok 3

Do jagnięciny dodajemy przecier pomidorowy, kumin i harissę. Dodajemy również ciecierzycę, pokrojoną w plasterki marchewkę i sok z limonki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.



Krok 4

Jeśli dodajemy makaron to całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, aby makaron zmiękł.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.