Prosta w wykonaniu i bardzo pożywna zupa tunezyjska o lekko pikantnym posmaku. Jagnięcina jest w niej bardzo delikatna i mięciutka, kumin dodaje wspaniałego aromatu, a harissa zapewnia niesamowity kolor.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Jagnięcinę wkładamy do maszynki i mielimy, a następnie przekładamy do garnka z grubym dnem i smażymy na dużym ogniu do zarumienienia.
Następnie zmniejszamy ogień na średni, dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy również szpinak i całość smażymy ok. 5 minut.
Do jagnięciny dodajemy przecier pomidorowy, kumin i harissę. Dodajemy również ciecierzycę, pokrojoną w plasterki marchewkę i sok z limonki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Jeśli dodajemy makaron to całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, aby makaron zmiękł.
Dodaj komentarz