Sernik brownie z malinami

Połączenie sernika z brownie smakuje wyśmienicie. Przepis jest prosty i bardzo efektowny. Maliny śmiało można zastąpić np. borówkami.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g masła
  • - 110 g mąki pszennej
  • - 350 g drobnego cukru do wypieków
  • - 5 dużych jajek
  • - 400 g serka kremowego  typu philadelphia (można użyć twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie)
  • - 200 g gorzkiej czekolady
  • - cukier wanilinowy (16 g) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • - 120 g malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie

Krok 1

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



Krok 2

W misce ucieramy 200 g cukru z masłem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy 3 jajka, cały czas miksując. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: czekoladę i mąkę pszenną.



Krok 3

Boki blaszki smarujemy masłem, a spód wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 masy czekoladowej przekładamy do blaszki. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.



Krok 4 

Teraz pora na ser. Twaróg i pozostałą część cukru ucieramy. Dodajemy 2 jajka i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Krok 5

Masę serową wlewamy do blaszki, na masę czekoladową. Wierzch ciasta przykrywamy pozostałą częścią masy czekoladowej wraz z malinami.



Krok 6

Pieczemy przez ok. 45 min. Żeby sernik brownie nie opadł, studzimy go w uchylonym piekarniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.