Połączenie sernika z brownie smakuje wyśmienicie. Przepis jest prosty i bardzo efektowny. Maliny śmiało można zastąpić np. borówkami.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W misce ucieramy 200 g cukru z masłem. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy 3 jajka, cały czas miksując. Następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki: czekoladę i mąkę pszenną.
Boki blaszki smarujemy masłem, a spód wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 masy czekoladowej przekładamy do blaszki. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C.
Teraz pora na ser. Twaróg i pozostałą część cukru ucieramy. Dodajemy 2 jajka i cukier waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę serową wlewamy do blaszki, na masę czekoladową. Wierzch ciasta przykrywamy pozostałą częścią masy czekoladowej wraz z malinami.
Pieczemy przez ok. 45 min. Żeby sernik brownie nie opadł, studzimy go w uchylonym piekarniku.
Dodaj komentarz