Ciabatta z oliwkami

Pyszne pieczywo, które najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Idealne na drogę lub do pracy. Wspaniały w smak włoskiego pieczywa.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Zaczyn:

  • 135 g mąki pszennej chlebowej
  • 135 ml wody
  • 10 g drożdży

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej chlebowej
  • 325 ml przegotowanej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 100 g pokrojonych czarnych oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.



Krok 2

W wysokiej misce dokładnie mieszamy wszystkie pozostałe składniki i stopniowo wlewamy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy owinięte lnianą ściereczka na 2 godziny.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.



Krok 4

Z ciasta formujemy ciabatty, umieszczamy na blasze i pieczemy 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.