Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki
Ze śmietanką
Wszystkie składniki ciasta (o temperaturze pokojowej) przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni - do tzw. "suchego patyczka". Gdy przestygnie przekrawamy na 2 blaty.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Odkładamy kilka na dekorację, a pozostałość miksujemy. Do musu dodajemy już przestygniętą rozpuszczoną truskawkową galaretkę i dokładnie mieszamy.
Na spód tortownicy dajemy pierwszy blat ciasta i smarujemy go połową kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na mus kładziemy pozostały blat ciasta i smarujemy go pozostałą połową kremu. Wyrównujemy wierzch i układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość na końcu polewamy tężejącą krystaliczną galaretką. Tort wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz