Truskawkowa fantazja z kremem, musem truskawkowym, truskawkami i galaretką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Truskawki

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 400 g mąki ,
  • 400 g cukru (ja użyłam 300 g),
  • 3 łyżeczki czarnego kakao,
  • 3 łyżeczki zwykłego ciemnego kakao,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 160 ml oleju,
  • 500 ml wody (ja użyłam letniej),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Krem:

  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki Łaciata 36 %,
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone,
  • 2 płaskie łyżki cukru kryształu

Mus truskawkowy:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 szklanka gorącej wody

Dekoracja:

  • kilka truskawek,
  • 1 galaretka krystaliczna,
  • 2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta (o temperaturze pokojowej) przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni - do tzw. "suchego patyczka". Gdy przestygnie przekrawamy na 2 blaty.



Krok 2

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami schłodzony serek mascarpone i dokładnie mieszamy.



Krok 3

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Odkładamy kilka na dekorację, a pozostałość miksujemy. Do musu dodajemy już przestygniętą rozpuszczoną truskawkową galaretkę i dokładnie mieszamy.



Krok 4

Na spód tortownicy dajemy pierwszy blat ciasta i smarujemy go połową kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Wyrównujemy i delikatnie wylewamy mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na mus kładziemy pozostały blat ciasta i smarujemy go pozostałą połową kremu. Wyrównujemy wierzch i układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość na końcu polewamy tężejącą krystaliczną galaretką. Tort wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.