Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik rozgrzej do 150°C (góra, dół). Ciastka rozkrusz i połącz z roztopionym masłem, a następnie rozłóż i dociśnij na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
Twaróg zmiel i zmiksuj z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz jajko i miksuj kolejne 30 sekund. Dodaj śmietankę i kontynuuj miksowanie przez 1-2 min. Powstałą masę podziel na dwie części. Jedną część połącz z malinowym puree, a drugą z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na schłodzony spód rozprowadź masę czekoladową, a następnie malinową. W masę malinową wtop kilka świeżych malin.
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50-70 min. Sernik będzie gotowy wówczas, gdy uderzysz np. łyżką w brzeg formy i tylko środek sernika będzie drżał. Sernik pozostaw w piekarniku na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmij i ostudź na zewnątrz. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na min 4h (a najlepiej na noc).
Przed podaniem wierzch udekoruj świeżymi malinami i wiórkami gorzkiej czekolady. Smacznego!
Przepis jest na formę o średnicy 15-18 cm.
Dodaj komentarz