Sernik czekoladowo-malinowy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki (na formę o średnicy 15 -18 cm):

  • 200 g ciastek z kawałkami czekolady
  • 90 g roztopionego masła Łaciate
  • 500 g twarogu półtłustego śmietankowego
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duże jajko
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %
  • 70 g puree z malin
  • 70 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • świeże maliny do dekoracji
  • wiórki czekolady gorzkiej do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C (góra, dół)
Ciastka rozkrusz, połącz z masłem, rozłóż i dociśnij na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.



Krok 2

Twaróg zmiel, miksuj z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną przez 1-2 minuty. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz jajko i miksuj kolejne 30 sekund. Dodaj śmietankę i kontynuuj miksowanie przez 1-2 min.
Powstałą masę podziel na dwie części. Jedną część połącz z malinowym puree a drugą z roztopioną czekoladą.
Na schłodzony spód rozprowadź masę czekoladową a następnie malinową. W masę malinową wtop kilka świeżych malin.



Krok 3

Wstaw do piekarnika i piecz przez 50-70 min. Sernik jest gotowy wówczas, gdy uderzysz np. łyżką w brzeg formy i tylko środek sernika drży. Sernik pozostaw w piekarniku na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmij i ostudź na zewnątrz. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na min 4 h (a najlepiej na noc).



Krok 4

Przed podaniem wierzch udekoruj świeżymi malinami i wiórkami gorzkiej czekolady.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.