Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni C (góra, dół)
Ciastka rozkrusz, połącz z masłem, rozłóż i dociśnij na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
Twaróg zmiel, miksuj z cukrem oraz skrobią ziemniaczaną przez 1-2 minuty. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz jajko i miksuj kolejne 30 sekund. Dodaj śmietankę i kontynuuj miksowanie przez 1-2 min.
Powstałą masę podziel na dwie części. Jedną część połącz z malinowym puree a drugą z roztopioną czekoladą.
Na schłodzony spód rozprowadź masę czekoladową a następnie malinową. W masę malinową wtop kilka świeżych malin.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 50-70 min. Sernik jest gotowy wówczas, gdy uderzysz np. łyżką w brzeg formy i tylko środek sernika drży. Sernik pozostaw w piekarniku na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmij i ostudź na zewnątrz. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na min 4 h (a najlepiej na noc).
Przed podaniem wierzch udekoruj świeżymi malinami i wiórkami gorzkiej czekolady.
Dodaj komentarz