Deser sernikowy w pucharkach

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g sera białego tłustego
  • 1 opak. bitej śmietany ( 60 g)
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 3 łyżki ajerkoniaku
  • 1,5 łyżeczki kakao

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody przegotowanej
  • 150 g biszkoptów podłużnych
  • Melisa do dekoracji
  • Czarna porzeczka do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Ser przełożyć do miksera, zmiksować na gładką masę.



Krok 2

Kawę wsypać do podłużnej miseczki, zalać przegotowaną wodą, ostudzić.



Krok 3

Do wysokiego naczynia wlać mocno schłodzone mleko, wsypać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodać ser i ajerkoniak.



Krok 4

Na dnie pucharków wyciskamy szprycą trochę kremu, posypujemy kakao.



Krok 5

Po jednym biszkopcie moczymy w kawie, ale nie za długo, bo mogą się rozpaść ( można połamać biszkopta i dopiero układać w pucharkach). Tak postępujemy do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być krem posypany kakao. Udekorować biszkoptami, listkami melisy i owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.