Kakaowe muffinki z mascarpone

Autor:

Ania321

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • mąka pszenna 1,5 szklanki ,
  • cukier 3/4 szklanki ,
  • kakao 3 łyżki ,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka ,
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki ,
  • jogurt naturalny 180 gram ,
  • olej rzepakowy 1/3 szklanki ,
  • ocet winny 1 łyżka ,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie ,
  • żółtko jaja 1 szt

krem

  • serek mascarpone 125 gram ,
  • białko 1 szt ,
  • cukier 2 łyżki ,
  • mąka pszenna 1 łyżeczka

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować nadzienie: do serka mascarpone dodać białko, cukier i mąkę. Wymieszać dokładnie łyżką i wstawić na pół godziny do zamrażalnika. Wsypać mąkę do miski, dodać kakao, cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką. Dodać żółtko, mleko, jogurt naturalny, olej i ocet. Mieszać energicznie do momentu połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać 1 łyżkę masy do każdej papilotki, a na to po jednej łyżeczce nadzienia. Następnie wyłożyć resztę ciasta. Wstawić formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.