Składniki na kruchy spód posiekaj nożem, a następnie zagnieć szybko w dłoniach na jednolite ciasto. Spłaszcz je, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24-26 cm.
Ciasto nakłuj równomiernie widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na górną półkę i piecz przez 7-8 minut, nie dłużej. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Żółtka oddziel od białek. Białka przełóż do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Do żółtek dodaj cukier waniliowy, ubij je na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty na kogel mogel. Do ubitych żółtek dodaj twaróg oraz 1 opakowanie budyniu, dokładnie zmiksuj.
Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz ją z masą twarogową (nie miksuj). Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj powoli za pomocą szpatułki lub łyżki. Gotową masę przełóż na podpieczony i wystudzony spód. Wyrównaj z wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 150°C (bez termoobiegu). Na najniższą półkę postaw płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (dzięki temu podczas pieczenia ciasto zachowa wilgoć i nie opadnie). Tortownicę z sernikiem wstaw na środkową półkę i piecz przez godzinę.
Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otwórz lekko piekarnik i szybko nakryj kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Sernika nie wyjmuj dopóki nie wystygnie całkowicie, a następnie wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możesz oblać sernik płynną gorzką czekoladą. Smacznego!
Dodaj komentarz