Sernik lekki jak chmurka

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 średnie jajko
  • 75 g miękkiego masła Mazurski Smak
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 5 średnich jajek
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki UHT Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na kruchy spód posiekaj nożem, a następnie zagnieć szybko w dłoniach na jednolite ciasto. Spłaszcz je, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.



Krok 2

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24-26 cm.
Ciasto nakłuj równomiernie widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na górną półkę i piecz przez 7-8 minut, nie dłużej. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.



Krok 3

Żółtka oddziel od białek. Białka przełóż do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Do żółtek dodaj cukier waniliowy, ubij je na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty na kogel mogel. Do ubitych żółtek dodaj twaróg oraz 1 opakowanie budyniu, dokładnie zmiksuj.



Krok 4

Śmietankę ubij na sztywno, delikatnie połącz ją z masą twarogową (nie miksuj). Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj powoli za pomocą szpatułki lub łyżki. Gotową masę przełóż na podpieczony i wystudzony spód. Wyrównaj z wierzchu.



Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 150°C (bez termoobiegu). Na najniższą półkę postaw płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (dzięki temu podczas pieczenia ciasto zachowa wilgoć i nie opadnie). Tortownicę z sernikiem wstaw na środkową półkę i piecz przez godzinę.
Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otwórz lekko piekarnik i szybko nakryj kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Sernika nie wyjmuj dopóki nie wystygnie całkowicie, a następnie wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możesz oblać sernik płynną gorzką czekoladą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.