Ciasteczka budyniowe

Przepyszne kruche ciasteczka budyniowe to prosty deser, w którego przygotowaniu mogą pomóc dzieci. Jest to świetny pomysł na spędzenie czasu z pociechami i zaangażowanie ich w prace kuchenne. Zapach wanilii unoszący się w domu podczas pieczenia jest nie do opisania!

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g miękkiego masła Mazurski Smak
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę z budyniem, proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski.



Krok 2

Masło utrzeć z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i suche składniki, wymieszać jedynie do połączenia.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 4

Z przygotowanej masy uformować niewielkie kulki, które następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy kulkami należy zachować odstępy, gdyż ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć lekko widelcem, tworząc charakterystyczny wzorek.



Krok 5

Ciastka wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, do zarumienia. Ostudzić na kratce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.