Przepyszne kruche ciasteczka budyniowe to prosty deser, w którego przygotowaniu mogą pomóc dzieci. Jest to świetny pomysł na spędzenie czasu z pociechami i zaangażowanie ich w prace kuchenne. Zapach wanilii unoszący się w domu podczas pieczenia jest nie do opisania!
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Mąkę z budyniem, proszkiem do pieczenia i solą przesiać do miski.
Masło utrzeć z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i suche składniki, wymieszać jedynie do połączenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Z przygotowanej masy uformować niewielkie kulki, które następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy kulkami należy zachować odstępy, gdyż ciastka urosną podczas pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć lekko widelcem, tworząc charakterystyczny wzorek.
Ciastka wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut, do zarumienia. Ostudzić na kratce.
Dodaj komentarz