Sernik na zimno

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto szpinakowe

  • 250-270 g świeżego szpinaku (baby),
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250-270 g świeżego szpinaku (baby),
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • MASA SEROWA,
  • -500ml śmietanki 30%,
  • -3/4 szkl cukru pudru,
  • -1 kg sera z wiaderka,
  • -2,5 łyżki żelatyny,
  • -125ml mleka

Galaretki

  • 2 galaretki o smaku arbuza

Przygotowanie

Ciasto szpinakowe

Szpinak umieszczamy partiami w rozdrabniaczu i miksujemy na gładką masę. Całe jajka umieszczamy w misie miksera i wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy zmiksowany szpinak, miksujemy do połączenia. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).



Masa serowa

2. MASA SEROWA Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.



Galaretki

W misce rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe :)



Wskazówki

Można dodać borówki które będą imitować pestki arbuza

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.