Szpinak umieszczamy partiami w rozdrabniaczu i miksujemy na gładką masę. Całe jajka umieszczamy w misie miksera i wraz z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy zmiksowany szpinak, miksujemy do połączenia. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy (śr. 24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni i pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
2. MASA SEROWA Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ser i cukier puder, wszystko razem miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy, studzimy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach. Masę serową wykładamy na zielone ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W misce rozpuszczamy galaretki w gorącej wodzie. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe :)
Można dodać borówki które będą imitować pestki arbuza
Dodaj komentarz