Karnawałowe róże z maślanym masłem

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

karnawałowe kwiaty

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 30 g schłodzonego masła Mazurski Smak
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18% Mazurski Smak
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • konfitura lub dżem z owocami - u mnie dżem wiśniowy z kawałkami owoców
  • cukier puder do oprószenia kwiatów
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło, jajko, żółtka, śmietanę, rum, cukry i sól.
Całość zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto schodzić w lodówce (wystarczy 15 minut). Rozwałkować cienko, podsypując niewielką ilością mąki.
Wycinać różnej wielkości koła (np. największe koło za pomocą szklanki lub metalowej foremki do babeczek - ja użyłam foremki dlatego największe koła maja fale; mniejsze za pomocą literatki i najmniejsze koło za pomocą kieliszka) każde kółko naciąć nożem w kilku miejscach w równych odstępach, pilnując, aby nie rozciąć listków do końca.
Sklejać ze sobą za pomocą odrobiny białka, przyciskając wszystkie warstwy na raz palcem w środku kwiatka.



Krok 2

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisto.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. W każdy środek kwiatuszka włożyć odrobinie dżemu
lub owoców z dżemu.
Całość oprószyć cukrem pudrem, smacznego! :)



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.