Mąkę wsypać na stolnicę, dodać posiekane masło, jajko, żółtka, śmietanę, rum, cukry i sól.
Całość zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto schodzić w lodówce (wystarczy 15 minut). Rozwałkować cienko, podsypując niewielką ilością mąki.
Wycinać różnej wielkości koła (np. największe koło za pomocą szklanki lub metalowej foremki do babeczek - ja użyłam foremki dlatego największe koła maja fale; mniejsze za pomocą literatki i najmniejsze koło za pomocą kieliszka) każde kółko naciąć nożem w kilku miejscach w równych odstępach, pilnując, aby nie rozciąć listków do końca.
Sklejać ze sobą za pomocą odrobiny białka, przyciskając wszystkie warstwy na raz palcem w środku kwiatka.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisto.
Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. W każdy środek kwiatuszka włożyć odrobinie dżemu
lub owoców z dżemu.
Całość oprószyć cukrem pudrem, smacznego! :)
Dodaj komentarz