Sernik Noworoczny

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Półkruchy Najlepszy Spód do Ciast:

  • 5 żółtek,
  • 200 g masła Łaciate
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego (bez cukru),
  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 2 szklanki mleka ŁACIATE 2%

Składniki na Bitą Śmietanę:

  • 300 ml śmietanki Łaciate 30%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej

Składniki na Bezę:

  • 1/3 szklanki białek,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ćwierć łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z bardzo zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformowaną kulę zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez min. 30 min. Tortownicę (26 cm) Wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto - lekko podsypując mąką (tylko odrobina!) - rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma (tak aby pokryło spód i brzegi). Przełożyć do tortownicy, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. Przygotować masę serową.



Wykonanie Masy Serowej:

Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce. W mleku rozpuścić budynie i dolać do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka. W oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna można dodać 1 lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na dobrze schłodzone ciasto. Piec w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił. Wyjąć. Wystudzić - najlepiej przez noc w chłodnym miejscu.



Wykonanie Bezy:

Białka ubić na sztywną pianę, po tym czasie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać przesiany proszek budyniowy i ubijać jeszcze około 2 minut. Masa powinna być lśniąca, śnieżnobiała i bardzo gęsta. Wmieszać wiórki kokosowe szpatułką. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę tworząc okrąg o wielkości dna tortownicy (26 cm), można pomóc sobie odpinanymi brzegami - użyć ich jak formę (przed wstawieniem do piekarnika brzegi usunąć). Piekarnik nagrzać do 180* (bez termoobiegu) - wstawić bezę i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140*. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 120* i dalej piec z termoobiegiem przez 40 minut. Zmniejszyć temperaturę do 80* i suszyć przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia i suszenia bezy należy co jakiś czas podglądać jaki ma kolor, jeśli ze śnieżnobiałej staje się złotawa lub kremowa - zmniejszyć temperaturę. Po wystudzeniu beza powinna być biała, lekko wyrośnięta, krucha.



Wykonanie Kremu Śmietankowego i Wykończenie Sernika:

Śmietankę ubić z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Na wystudzony sernik wyłożyć równomiernie bitą śmietanę i udekorować bezą. Schłodzić przez min. 3 godziny.



Wskazówki

Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Musi odczekać conajmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.