Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zagnieść z bardzo zimnym masłem na sypki proszek. Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Uformowaną kulę zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez min. 30 min. Tortownicę (26 cm) Wysmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto - lekko podsypując mąką (tylko odrobina!) - rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma (tak aby pokryło spód i brzegi). Przełożyć do tortownicy, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. Przygotować masę serową.
Ubić żółtka z cukrami i solą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać twaróg - łyżka po łyżce. W mleku rozpuścić budynie i dolać do masy serowej - zmiksować. Uwaga! Masa będzie dość rzadka. W oddzielnym naczyniu ubić białka. Gdy piana będzie sztywna można dodać 1 lub 2 łyżki cukru (dla dodatkowego wzmocnienia struktury białek). Do białek wlewać stopniowo masę serową delikatnie mieszając. Przelać na dobrze schłodzone ciasto. Piec w 170* przez około 1 h. 20 min. Po upływie 1 h. można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia - gdyby zbyt mocno się brązowił. Wyjąć. Wystudzić - najlepiej przez noc w chłodnym miejscu.
Białka ubić na sztywną pianę, po tym czasie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać przesiany proszek budyniowy i ubijać jeszcze około 2 minut. Masa powinna być lśniąca, śnieżnobiała i bardzo gęsta. Wmieszać wiórki kokosowe szpatułką. Masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę tworząc okrąg o wielkości dna tortownicy (26 cm), można pomóc sobie odpinanymi brzegami - użyć ich jak formę (przed wstawieniem do piekarnika brzegi usunąć). Piekarnik nagrzać do 180* (bez termoobiegu) - wstawić bezę i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140*. Po 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 120* i dalej piec z termoobiegiem przez 40 minut. Zmniejszyć temperaturę do 80* i suszyć przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia i suszenia bezy należy co jakiś czas podglądać jaki ma kolor, jeśli ze śnieżnobiałej staje się złotawa lub kremowa - zmniejszyć temperaturę. Po wystudzeniu beza powinna być biała, lekko wyrośnięta, krucha.
Śmietankę ubić z cukrem. Pod koniec dodać żelatynę deserową. Na wystudzony sernik wyłożyć równomiernie bitą śmietanę i udekorować bezą. Schłodzić przez min. 3 godziny.
Bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Musi odczekać conajmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.
Dodaj komentarz