Pokruszyć ciasteczka i wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm i wstawić do lodówki.
Odsączone ananasy zblendować na purée. Zebrać śmietankę z wierzchu puszki z mlekiem kokosowym. Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach. Następnie zmiksować z mlekiem skondensowanym (zachować 1/4 szklanki mleka). Dodawać po jajku i żółtku miksując po każdym dodaniu przez 20 sekund na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie zmiksować z zebraną śmietanką kokosową, na koniec z musem ananasowym i likierem kokosowym. Masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 °C i piec przez godzinę i 40 minut. Po upieczeniu wysunąć sernik z piekarnika i wylać na nim mieszankę śmietanki 36% z pozostałym mlekiem skondensowanym z puszki. Piec sernik jeszcze przez 15 minut w 120 °C. Po całkowitym ostudzeniu sernika zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Udekorować wiórkami kokosa z wierzchu.
Dodaj komentarz