Czekoladowe Fantazje

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka pr.do pieczenia

Krem

  • 2 masła 400 g Extra Łaciate,
  • 3 mleczne czekolady ok.300 g

Polewa

  • 2 mleczne czekolady,
  • 1 gorzka czekolada,
  • 150 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • posiekane orzeszki

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Dosypujemy powoli cukier i ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku.Ucieramy.Przesiewamy mąkę z pr.do pieczenia i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Ciasto dzielimy na trzy części.Dwie pozostawiamy jasne a do trzeciej dodajemy kakao.Mieszamy masę.Każdą część pieczemy oddzielnie po ok.15 minut każda.Studzimy.



Krok 2

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Studzimy.W tym czasie ucieramy masła i powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.Ucieramy na puszystą masę.



Składanie ciasta.

Na jedną jasną część wykładamy połowę masy i przykrywamy ciemnym ciastem.Wykładamy resztę masy i przykrywamy jasnym ciastem.Wkładamy do lodówki aby masa zastygła.Gdy masa zastygnie kroimy ciasto na trójkąty.



Polewa

Czekolady wkładamy do garnuszka.Dolewamy śmietankę i rozpuszczamy.Mieszam aby wszystko się połączyło a polewa była jednolita i płynna.Studzimy.Każdy trójką polewamy z każdej strony polewą i posypujemy posiekanymi orzeszkami.Studzimy.Smacznego.



Wskazówki

Krem i polewę możemy zrobić z białej czekolady i np.posypać wiórkami kokosowymi.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.