Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Dosypujemy powoli cukier i ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku.Ucieramy.Przesiewamy mąkę z pr.do pieczenia i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Ciasto dzielimy na trzy części.Dwie pozostawiamy jasne a do trzeciej dodajemy kakao.Mieszamy masę.Każdą część pieczemy oddzielnie po ok.15 minut każda.Studzimy.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Studzimy.W tym czasie ucieramy masła i powoli dodajemy przestudzoną czekoladę.Ucieramy na puszystą masę.
Na jedną jasną część wykładamy połowę masy i przykrywamy ciemnym ciastem.Wykładamy resztę masy i przykrywamy jasnym ciastem.Wkładamy do lodówki aby masa zastygła.Gdy masa zastygnie kroimy ciasto na trójkąty.
Czekolady wkładamy do garnuszka.Dolewamy śmietankę i rozpuszczamy.Mieszam aby wszystko się połączyło a polewa była jednolita i płynna.Studzimy.Każdy trójką polewamy z każdej strony polewą i posypujemy posiekanymi orzeszkami.Studzimy.Smacznego.
Krem i polewę możemy zrobić z białej czekolady i np.posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz