Tarta makowa

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g margaryny,
  • 2 łyżki śmietany

masa makowa

  • 300 g mielonego maku,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej,
  • 2 białka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 jabłko,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta wykładamy na spód i boki tarty. Resztę ciasta cienko rozwałkowujemy i przy pomocy foremki wycinamy małe gwiazdki.





Masa makowa

Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem, i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie, roztopione masło, miód, skórkę otartą z całej pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową. Gotową masę wykładamy na spód tarty, układamy małe gwiazdki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 45 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.