Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta wykładamy na spód i boki tarty. Resztę ciasta cienko rozwałkowujemy i przy pomocy foremki wycinamy małe gwiazdki.
Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem, i po około 10 minutach odciskamy przez gazę. Do odsączonego maku dodajemy wszystkie bakalie, roztopione masło, miód, skórkę otartą z całej pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy makowej. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką z masą makową. Gotową masę wykładamy na spód tarty, układamy małe gwiazdki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 45 minut.
Dodaj komentarz