Pyszny i delikatny sernik z nutą pomarańczy. Jeśli lubisz serniki z dodatkiem owoców, ten na pewno przypadnie Tobie do gustu.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i przygotowujemy formę, smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Ułatwi nam to wyjęcie już gotowego ciasta.
Na stole przygotowujemy dwie miski. W pierwszej misce ucieramy składniki na ciasto. Wykładamy nim spód formy. Pieczemy 15 minut. W tym czasie w drugiej misce na wolnych obrotach miksujemy wszystkie składniki na masę serową.
Na upieczone ciasto wylewamy masę serową. Ponownie pieczemy 30 minut.
Przygotowujemy polewę pomarańczową. Rondel z grubym dnem ustawiamy na małym ogniu. Zagotowujemy sok z pomarańczy, sok z cytryny skórkę z pomarańczy, cukier oraz żółtka. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia masy. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło oraz żelatynę.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto. Układamy plasterki pomarańczy bez skóry. Na wierzch wylewamy polewę pomarańczową. Odkładamy ciasto w chłodne miejsce.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2018-12-27 18:36:00
Smakowity serniczek : )
Odpowiedz