Danie: Podwieczorek
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 duże blaszki o wymiarach 27/38 wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.
Masło z mlekiem i cukrem zagotować. Wsypać ziarna słonecznika i gotować przez kila minut. Następnie wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zrumienić na złoty kolor, wyjąć, ostudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 łyżce masy krówkowej. Wsypać ziarna słonecznika ( pozostawić 3-4 łyżki do dekoracji), doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem, wymieszać.
Zimne biszkopty skropić ponczem, na jeden wyłożyć krem słonecznikowy, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.
Żelatynę wymieszać z kilkom łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać płynną żelatynę. Od razu wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Oblać polewą czekoladową, posypać pozostałym słonecznikiem, schłodzić.
Dodaj komentarz