Ciasto ze słonecznikiem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 8 dużych jajek
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Słonecznik w karmelu;

  • 30 dag słonecznika
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka Łaciate
  • 5 dag masła Łaciate

Krem:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 puszka masy krówkowej orzechowej
  • Spirytus do smaku
  • Sok z cytryny do smaku

Poncz:

  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietanki Łaciata 36 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 duże blaszki o wymiarach 27/38 wyłożone papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temperaturze 180°C.



Słonecznik w karmelu

Masło z mlekiem i cukrem zagotować. Wsypać ziarna słonecznika i gotować przez kila minut. Następnie wsypać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zrumienić na złoty kolor, wyjąć, ostudzić.



Krem

Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 łyżce masy krówkowej. Wsypać ziarna słonecznika ( pozostawić 3-4 łyżki do dekoracji), doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem, wymieszać.




Zimne biszkopty skropić ponczem, na jeden wyłożyć krem słonecznikowy, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.




Żelatynę wymieszać z kilkom łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.




Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać płynną żelatynę. Od razu wyłożyć na ciasto i wyrównać.




Oblać polewą czekoladową, posypać pozostałym słonecznikiem, schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.