Sernik z czekoladą

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 15 dag masła Łaciate
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • ½ kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szkl. oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15-20 dag cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • Polewa czekoladowa lub czekolada
  • Płatki białej czekolady
  • Kropelki czekoladowe
  • 3 łyżki słodkiego kakao
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Posiekać z masłem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.



Masa serowa

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować z olejem i budyniem, połączyć z jajkami, dodać skórkę pomarańczową, pokrojoną w kostkę czekoladę, delikatnie wymieszać.




Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. 1 krążkiem wyłożyć dno tortownicy, posypać słodkim kakao, wyłożyć masę serową. Po wierzchu ser posypać słodkim kakao i przykryć drugim krążkiem ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 50 minut. Zimny sernik oblać polewą i ozdobić według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.