Pyszny i oryginalny murzynek z polewą z jasnej i ciemnej czekolady. Prosty w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6-8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Cukier mieszamy w garnku z kakao i mlekiem, podgrzewamy. Dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 1-2 minut. Następnie studzimy.
Gdy masa się wystudzi dodajemy przesianą mąkę, sodę i cynamon. Całość miksujemy. Dodajemy dżem i mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Białka ubijamy, następnie powoli dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Dodajemy całość do ciasta i znowu mieszamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut.
Gdy ciasto się już upiecze przygotowujemy polewy. W jednej miseczce umieszczamy czekoladę ciemną wraz z połową śmietanki Łaciatej i połową porcji masła. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. To samo robimy z porcją białej czekolady.
Na upieczone ciasto wylewamy przygotowane polewy. Dekorujemy wierzch posiekanymi migdałami oraz malinami.
Dodaj komentarz