Murzynek z malinami i migdałami

Pyszny i oryginalny murzynek z polewą z jasnej i ciemnej czekolady. Prosty w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na każdą okazję.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 125 g masła
  • - 2 szklanki mąki
  • - 1 i 1/2 szklanki cukru
  • - 3 jajka
  • - 1 szklanka mleka
  • - 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • - 5 łyżek kakao

Na wierzch :

  • - 50 g ciemnej czekolady
  • - 50 g białej czekolady
  • - 50 g masła
  • - 50 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • -ok. 2 szklanki malin
  • - dodatkowo do posypania migdały

Przygotowanie

Krok 1

Cukier mieszamy w garnku z kakao i mlekiem, podgrzewamy. Dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 1-2 minut. Następnie studzimy.



Krok 2

Gdy masa się wystudzi dodajemy przesianą mąkę, sodę i cynamon. Całość miksujemy. Dodajemy dżem i mieszamy.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Białka ubijamy, następnie powoli dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Dodajemy całość do ciasta i znowu mieszamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut.



Krok 4

Gdy ciasto się już upiecze przygotowujemy polewy. W jednej miseczce umieszczamy czekoladę ciemną wraz z połową śmietanki Łaciatej i połową porcji masła. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. To samo robimy z porcją białej czekolady.



Krok 5

Na upieczone ciasto wylewamy przygotowane polewy. Dekorujemy wierzch posiekanymi migdałami oraz malinami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.