Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując. Masę wylewamy do tortownicy. Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180ºC.
W międzyczasie przygotowujemy pianę. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy. Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170ºC.
Figi kroimy w plastry. Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.
Dodaj komentarz