Sernik z figami i borówką

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła Łaciate
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 1 kg sera
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 2 budynie śmietankowe
  • przyprawa do sernika
  • ½ szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Piana

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Dekoracja

  • 7 fig
  • małe opak. borówek amerykańskich
  • pół gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę zagnieść z posiekanym zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i ugnieść ciasto. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.



Masa serowa

Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser. Miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki cały czas miksując. Masę wylewamy do tortownicy. Ciasto pieczemy przez 25 minut w temp. 180ºC.



Piana

W międzyczasie przygotowujemy pianę. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier i budyń. Miksujemy. Po 25 minutach wykładamy pianę na ciasto i pieczemy ok 50 minut w temp 170ºC.



Dekoracja

Figi kroimy w plastry. Na ciasto wykładamy pokrojone figi i posypujemy borówkami. Pieczemy 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.