Sernik z jabłkami z nutką pomarańczy

Autor:

Śnieżynka

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać przemielony ser i miksować dodając stopniowo po 1 żółtku. Pod koniec dodać kaszę mannę, aromat, budyń, skórkę pomarańczową kandyzowaną i obtoczone w mące rodzynki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło, żółtka, spirytus, śmietanę i otartą skórkę z pomarańczy, szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Resztę zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 21/37 cm. nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone jabłka. Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Następnie wsypać kisiel, wlać łyżkę octu, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka gęstej śmietany Łaciata 36%

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 5 jajek
  • 20 dag masła Łaciate
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 dag rodzynek
  • 1 łyżka mąki
  • Szczypta soli

Pianka:

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo:

  • 4-5 jabłek

Przygotowanie

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać przemielony ser i miksować dodając stopniowo po 1 żółtku. Pod koniec dodać kaszę mannę, aromat, budyń, skórkę pomarańczową kandyzowaną i obtoczone w mące rodzynki.



Krok 2

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, delikatnie wymieszać.



Krok 3

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło, żółtka, spirytus, śmietanę i otartą skórkę z pomarańczy, szybko zagnieść ciasto.



Krok 4

1/3 część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Resztę zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce.



Krok 5

Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 21/37 cm, nakłuć widelcem.



Krok 6

Na ciasto wylać masę serową, na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone jabłka.



Krok 7

Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Następnie wsypać kisiel, wlać łyżkę octu, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.



Krok 8

Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.