Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać przemielony ser i miksować dodając stopniowo po 1 żółtku. Pod koniec dodać kaszę mannę, aromat, budyń, skórkę pomarańczową kandyzowaną i obtoczone w mące rodzynki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło, żółtka, spirytus, śmietanę i otartą skórkę z pomarańczy, szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Resztę zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 21/37 cm. nakłuć widelcem. Na ciasto wylać masę serową na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone jabłka. Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Następnie wsypać kisiel, wlać łyżkę octu, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
Osób: 18
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać przemielony ser i miksować dodając stopniowo po 1 żółtku. Pod koniec dodać kaszę mannę, aromat, budyń, skórkę pomarańczową kandyzowaną i obtoczone w mące rodzynki.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, delikatnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, starte na tarce zimne masło, żółtka, spirytus, śmietanę i otartą skórkę z pomarańczy, szybko zagnieść ciasto.
1/3 część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Resztę zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce.
Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć do przygotowanej blaszki o wymiarach 21/37 cm, nakłuć widelcem.
Na ciasto wylać masę serową, na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone jabłka.
Pozostałe od ciasta białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Następnie wsypać kisiel, wlać łyżkę octu, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.
Dodaj komentarz