Pieczona jagnięcina z czosnkiem i fasolą

Pieczona jagnięcina jest potrawą bardzo soczystą i niesamowicie pyszną. Piecze się ją z fasolą. Najlepiej smakuje podawana z ziemniakami pieczonymi.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg udźca jagnięcego
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżka natki pietruszki
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 1 łyżka sol
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 500 g fasoli
  • - 1 łyżka rozmarynu
  • - 1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do uzyskania temperatury 220 stopni. Jagnięcinę kroimy w kostkę i umieszczamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy.



Krok 2

Mięso jagnięce pieczemy w rozgrzanym piekarniku (polewając co jakiś czas sosem z dna naczynia) przez 45 minut. Fasolę moczymy w gorącej wodzie przez 30 minut.



Krok 3

15 minut przed końcem pieczenia dodajemy fasolę, którą mieszamy z sosem powstałym w czasie pieczenia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.