Pieczona jagnięcina jest potrawą bardzo soczystą i niesamowicie pyszną. Piecze się ją z fasolą. Najlepiej smakuje podawana z ziemniakami pieczonymi.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Piekarnik rozgrzewamy do uzyskania temperatury 220 stopni. Jagnięcinę kroimy w kostkę i umieszczamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy.
Mięso jagnięce pieczemy w rozgrzanym piekarniku (polewając co jakiś czas sosem z dna naczynia) przez 45 minut. Fasolę moczymy w gorącej wodzie przez 30 minut.
15 minut przed końcem pieczenia dodajemy fasolę, którą mieszamy z sosem powstałym w czasie pieczenia.
Dodaj komentarz