Sernik z owocami kaki

Autor:

Śnieżynka

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera z wiaderka
  • 8 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki kaszy manny
  • ½ szkl. oleju
  • ¼ szkl. mleka Łaciate
  • ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 2 owoce kaki
  • 5 białek
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać sok z cytryny, żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny.



Masa serowa

Białka ze szczyptą soli i połową cukru ubić na sztywną pianę. Żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Ser zmiksować z olejem, mlekiem, budyniem, kaszą manną i żółtkami. Dodać aromat i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.




Owoce kaki obrać i pokroić w cząstki.




Ciasto rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 37/21 cm, oprószyć bułką tartą. Wyłożyć masę serową i ułożyć owoce kaki.




Białka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu. Wyłożyć na ser i włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec około 1,5 godziny i ostudzić w piekarniku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.