Pierogi z rabarbarem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mleka Łaciate
  • 1/2 szkl. wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli

Dodatkowo:

  • 40-50 dag rabarbaru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • Śmietana Łaciata 18%
  • Cukier puder
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Do przesianej mąki dodać mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, olej, żółtko, mleko i wodę gazowaną. Zagnieść ciasto, przykryć i pozostawić na 20-30 minut.



Krok 2

W międzyczasie rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać cukrem z wanilią, wymieszać.



Krok 3

Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdy krążek ułożyć po kilka kawałeczków rabarbaru, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem.



Krok 4

Podawać z dodatkiem śmietany z cukrem pudrem lub zrumienionym masłem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.