Wołowina z wiśniami

Bardzo aromatyczna i zdrowa propozycja ciekawego, niecodziennego obiadu. Wiśnie nadają wołowinie niesamowity słodko-kwaśny posmak.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g wołowiny
  • - 500 g mrożonych wiśni
  • - 4 plastry szynki wędzonej
  • - 1 szklanka białego wina
  • - 3 łyżki mąki
  • - 2 łyżki oleju
  • - 4 cebule
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - 3 łyżki ziół prowansalskich
  • - rozmaryn do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wiśnie zalewamy białym winem i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie kroimy mięso wołowe na 4 równe plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami.



Krok 2

Na każdym kawałku wołowiny układamy plaster szynki i wiśnie. Trochę wiśni zostawiamy do sosu. Następnie zwijamy zrazy, spinamy wykałaczkami i dokładnie oprószamy mąką.



Krok 3

Tak przygotowane roladki obsmażamy na oleju na złoty kolor i podlewamy pozostałym po moczeniu wiśni winem. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Dolewamy również bulion. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.



Krok 4

Po tym czasie zrazy wyjmujemy, kroimy w grube plastry i układamy na talerzu. Powstały przy duszeniu sos miksujemy i mieszamy ze śmietanką Łaciatą, doprawiamy do smaku, dodajemy wiśnie i polewamy nim zrazy. Możemy udekorować rozmarynem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.