Bardzo aromatyczna i zdrowa propozycja ciekawego, niecodziennego obiadu. Wiśnie nadają wołowinie niesamowity słodko-kwaśny posmak.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wiśnie zalewamy białym winem i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie kroimy mięso wołowe na 4 równe plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami.
Na każdym kawałku wołowiny układamy plaster szynki i wiśnie. Trochę wiśni zostawiamy do sosu. Następnie zwijamy zrazy, spinamy wykałaczkami i dokładnie oprószamy mąką.
Tak przygotowane roladki obsmażamy na oleju na złoty kolor i podlewamy pozostałym po moczeniu wiśni winem. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Dolewamy również bulion. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie zrazy wyjmujemy, kroimy w grube plastry i układamy na talerzu. Powstały przy duszeniu sos miksujemy i mieszamy ze śmietanką Łaciatą, doprawiamy do smaku, dodajemy wiśnie i polewamy nim zrazy. Możemy udekorować rozmarynem.
Dodaj komentarz