Ciasto czekoladowe z mleczną masą i jeżynami

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto czekoladowe z mleczną masą i jeżynami.

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • masło extra Łaciate
  • krem:
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka mleka Łaciate
  • 1/2 kostki masła Łaciate
  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • jeżyny

Przygotowanie


Masło rozpuścić z cukrem, mlekiem i kakao, przestudzić.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy żółtka. Łączymy z masłem i ubitą na sztywną pianą z białek.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i pieczemy w 180 st przez 40-45 minut.



Krok 2

Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy masło.
Pod koniec dodajemy mleko w proszku mieszamy. Masą przekładamy ciasto.
Polewamy polewą czekoladą i ozdabiamy jeżynami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.