Sernikowy puszek

Autor:

isiaw123

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dag masła Łaciate,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego Mlekpol,
  • 8 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dag masła Łaciate

Dekoracja:

  • 1 opakowanie polewy czekoladowej,
  • 1 czekolada biała,
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Masło, cukier, wodę, cukier waniliowy zagotować przez 5 minut. Po ostudzeniu dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i delikatnie wymieszać.



Krok 2

Twaróg półtłusty dwukrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po 1 łyżce twarogu i dalej ucierać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.



Krok 3

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę, na wierzch delikatnie rozprowadzić ser. Piec w temp. 180 stopni przez 40 min.



Krok 4

Na wierzch wylewać polewę przyrządzoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zastygnięciu zetrzeć białą czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.