Sfouf - libańskie ciasto z kurkumą

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka tahini
  • 1 ½ szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki całych nasion anyżu
  • 1 ½ szklanki białego cukru
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki masła Łaciate
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Natłuść formę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm za pomocą tahini.



Krok 2

Zalej nasiona anyżu wrzącą wodą i odstaw na około 5 minut. Odcedź, zachowując płyn. Do płynu dodaj cukier, mieszając, aż się rozpuści. Usuń nasiona anyżu.



Krok 3

W osobnej misce wymieszaj mąkę, kurkumę, proszek do pieczenia i mielony anyż. W środku zrób zagłębienie, wlej olej i roztopione masło, a następnie wlej słodzoną wodę anyżową. Mieszaj, aż masa będzie miała konsystencję gęstego jogurtu.



Krok 4

Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Możesz użyć noża, aby naciąć wierzch na kształt diamentów i umieść jeden orzeszek piniowy w środku każdego diamentu.



Krok 5

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.