Rozgrzej piekarnik do 165°C. Natłuść formę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm za pomocą tahini.
Zalej nasiona anyżu wrzącą wodą i odstaw na około 5 minut. Odcedź, zachowując płyn. Do płynu dodaj cukier, mieszając, aż się rozpuści. Usuń nasiona anyżu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kurkumę, proszek do pieczenia i mielony anyż. W środku zrób zagłębienie, wlej olej i roztopione masło, a następnie wlej słodzoną wodę anyżową. Mieszaj, aż masa będzie miała konsystencję gęstego jogurtu.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia. Możesz użyć noża, aby naciąć wierzch na kształt diamentów i umieść jeden orzeszek piniowy w środku każdego diamentu.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Smacznego!
Dodaj komentarz