sliwkowe ciasto

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 7-8 sztuk sliwek , (chyba ze sa małe to wiecej ),
  • około 250 g mąki pszennej,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 100 g gęstej śmietany Łaciate,
  • 3 łyzki drobnego cukru,
  • 1 łyzeczka cukru z prawdziwa wanilia,
  • 1 łyzka drobnych wiórek kokosowych,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • oraz,
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

1. Masło utrzeć z cukrami, dodac jajka , ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Nastepnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe i śmietanę . Wymieszac. 2. Blaszkę natłuścic i i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto umiescic na blaszce, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki pozbawione pestek rozcięciami ku górze delikatnie je wtapiając w mase. 3. Ciasto ze sliwkami piec w temperaturze 180 st C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzic oprószyc obficie cukrem pudrem, smacznego. Porady blaszka 25 na 20 ciasto mozna tez polukrowac.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.