W polskiej kuchni tradycyjnej jada się buraki, pieczone, gotowane, kiszone, w postaci surówki, soku lub zupy. Tym razem burak w nowej odsłonie – w postaci pasty.
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Fit
Buraki i czosnek upiecz w piekarniku bez obierania ze skórki. Piecz przez około 40 minut w 190°C.
Siemię lniane upraż na suchej patelni.
Buraki i czosnek obierz ze skórki.
Dodaj uprażone siemię lniane, twaróg, oliwę i zioła. Wszystkie składniki zblenduj na gęstą pastę. Odpowiednią gęstość pasty otrzymasz zmieniając proporcje twarogu lub oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastą z buraków posmaruj kanapkę lekko skropioną oliwą. Dla dekoracji możesz dodać gałązki pietruszki. Smacznego!
Pasta powinna mieć zdecydowany smak oraz być świeżo przygotowana.
Dodaj komentarz