Wegetariańska pasta z buraków, siemienia lnianego i czosnku

W polskiej kuchni tradycyjnej jada się buraki, pieczone, gotowane, kiszone, w postaci surówki, soku lub zupy. Tym razem burak w nowej odsłonie – w postaci pasty.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 upieczone w skórce buraki
  • upieczony ząbek czosnku
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 100 g twarogu Mazurski Smak
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki poszatkowanej świeżej mięty
  • 2-3 łyżki poszatkowanej świeżej natki pietruszki oraz kilka gałązek do dekoracji
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraki i czosnek upiec w piekarniku bez obierania ze skórki. Przez około 40 minut w 190°C.



Krok 2

Siemię lniane uprażyć na suchej patelni.



Krok 3

Buraki i czosnek obrać ze skórki.



Krok 4

Dodać uprażone siemię lniane, ser, oliwę i zioła, a następnie wszystkie składniki zblendować na gęstą pastę. Odpowiednią gęstość pasty otrzymujemy zmieniając proporcje sera lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Pastą z buraków smarujemy kanapkę lekko skropioną oliwą. Dla dekoracji można dodać gałązki pietruszki.



Wskazówki

Pasta powinna mieć zdecydowany smak oraz być świeżo przygotowana.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.