Wegetariańska pasta z buraków, siemienia lnianego i czosnku

W polskiej kuchni tradycyjnej jada się buraki, pieczone, gotowane, kiszone, w postaci surówki, soku lub zupy. Tym razem burak w nowej odsłonie – w postaci pasty.

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 100 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki świeżej mięty
  • 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Buraki i czosnek upiecz w piekarniku bez obierania ze skórki. Piecz przez około 40 minut w 190°C.



Krok 2

Siemię lniane upraż na suchej patelni.



Krok 3

Buraki i czosnek obierz ze skórki.



Krok 4

Dodaj uprażone siemię lniane, twaróg, oliwę i zioła. Wszystkie składniki zblenduj na gęstą pastę. Odpowiednią gęstość pasty otrzymasz zmieniając proporcje twarogu lub oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



Krok 5

Pastą z buraków posmaruj kanapkę lekko skropioną oliwą. Dla dekoracji możesz dodać gałązki pietruszki. Smacznego!



Wskazówki

Pasta powinna mieć zdecydowany smak oraz być świeżo przygotowana.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.