Słodko-kwaśny sos chili

Kuchnia azjatycka zyskuje także w naszym kraju coraz większe rzesze zwolenników. Najpopularniejsze sosy w kuchni chińskiej można bez większego kłopotu kupić w sklepie. Jednak sosy te, oprócz naturalnych składników zawierają spore ilości konserwantów. Tymczasem bardzo łatwo można zrobić samodzielnie domowy sos słodko-kwaśny i w dodatku modyfikować go zgodnie z indywidualnym gustem. Dodając o kilka papryczek chili więcej osiągniemy bardziej ostry smak a dodanie większej ilości cukru może przypaść do gustu zwolennikom łagodniejszych smaków.

Osób: 15

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 15

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2-4 strąki ostrej papryki z pestkami
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kartoflanki
  • Łyżka oleju

Przygotowanie

Krok 1

Papryczki wraz z nasionami kroimy w paski. Czosnek miażdżymy. Przesmażamy krótko na rozgrzanym oleju.



Krok 2

Gdy czosnek i papryka przesmażą się, wlewamy do nich wodę i ocet, dosypujemy cukier i sól. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty, by smaki się połączyły.



Krok 3

Na koniec wlewamy do gotującego się sosu rozpuszczoną w zimnej wodzie łyżeczkę kartoflanki. Zagotowujemy całość energicznie mieszając. Sos powinien lekko się zagęścić.



Krok 4

Gotowy, lekko przestudzony sos słodko-kwaśny, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce.



Wskazówki

Szczelnie zamknięty w butelce sos słodko kwaśny można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.