Kuchnia azjatycka zyskuje także w naszym kraju coraz większe rzesze zwolenników. Najpopularniejsze sosy w kuchni chińskiej można bez większego kłopotu kupić w sklepie. Jednak sosy te, oprócz naturalnych składników zawierają spore ilości konserwantów. Tymczasem bardzo łatwo można zrobić samodzielnie domowy sos słodko-kwaśny i w dodatku modyfikować go zgodnie z indywidualnym gustem. Dodając o kilka papryczek chili więcej osiągniemy bardziej ostry smak a dodanie większej ilości cukru może przypaść do gustu zwolennikom łagodniejszych smaków.
Osób: 15
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Papryczki wraz z nasionami kroimy w paski. Czosnek miażdżymy. Przesmażamy krótko na rozgrzanym oleju.
Gdy czosnek i papryka przesmażą się, wlewamy do nich wodę i ocet, dosypujemy cukier i sól. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty, by smaki się połączyły.
Na koniec wlewamy do gotującego się sosu rozpuszczoną w zimnej wodzie łyżeczkę kartoflanki. Zagotowujemy całość energicznie mieszając. Sos powinien lekko się zagęścić.
Gotowy, lekko przestudzony sos słodko-kwaśny, przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Szczelnie zamknięty w butelce sos słodko kwaśny można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Dodaj komentarz