Bitki wołowe z grzybami

Pyszne, delikatne, sycące bitki wołowe w pachnącymi grzybami w aromatycznym sosie. Przepis wymaga trochę czasu - jednak smak wszystko rekompensuje!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 500 g gulaszowego mięsa wołowego
  • - 3 cebule
  • - 1 marchewka
  • - 1 łyżeczka rozmarynu
  • - 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • - garść suszonych grzybów
  • - 10 pieczarek
  • - 3 goździki
  • - 3 łyżki masła Łaciate
  • - łyżeczka oregano
  • - ½ łyżeczki soli
  • - ¼ łyżeczki cukru
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 szklanki wody
  • - ¼ szklanki czerwonego wina
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Wołowinę kroimy w 1,5 cm plasterki i rozbijamy na kotlety. Dobrawiamy solą i pieprzem i podsmażamy lekko z obu stron na patelni (na maśle). Całość (mięso + tłuszcz) przekładamy do garnka.



Krok 2

Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, drobno kroimy namoczone grzyby (nie wylewamy wody z moczenia). Marchewkę kroimy w kostkę. Całość dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy również pieczarki, przyprawy, cukier i zalewamy wszystko wodą i wodą z moczenia grzybów.



Krok 3

Całość dusimy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, całość dusimy jeszcze prze ok. 30 minut.



Krok 4

Danie można podawać z kaszą lub ziemniakami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.