Pyszne, delikatne, sycące bitki wołowe w pachnącymi grzybami w aromatycznym sosie. Przepis wymaga trochę czasu - jednak smak wszystko rekompensuje!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Wołowinę kroimy w 1,5 cm plasterki i rozbijamy na kotlety. Dobrawiamy solą i pieprzem i podsmażamy lekko z obu stron na patelni (na maśle). Całość (mięso + tłuszcz) przekładamy do garnka.
Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę, drobno kroimy namoczone grzyby (nie wylewamy wody z moczenia). Marchewkę kroimy w kostkę. Całość dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy również pieczarki, przyprawy, cukier i zalewamy wszystko wodą i wodą z moczenia grzybów.
Całość dusimy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i wino, całość dusimy jeszcze prze ok. 30 minut.
Danie można podawać z kaszą lub ziemniakami.
Dodaj komentarz