Pieczeń wieprzowa to niezwykle smaczne, pożywne danie, polecane na różne okazje. Sos wiśniowy nadaje jej charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, umieszczamy w garnku i polewamy wodą z octem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Przygotowujemy sos wiśniowy: do rosołu dodajemy wiśnie, następnie dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z winem i dodajemy do sosu. Gotujemy.
Gdy mięso będzie miękkie, umieszczamy je razem z sosem wiśniowym w brytfannie, którą wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Następnie pieczeń kroimy w plastry. Podajemy razem z sosem i wiśniami.
Dodaj komentarz