Soczysta pieczeń wieprzowa w sosie wiśniowym

Pieczeń wieprzowa to niezwykle smaczne, pożywne danie, polecane na różne okazje. Sos wiśniowy nadaje jej charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki wody
  • ¼ szklanki octu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/3 l rosołu
  • 1,5 szklanki wiśni bez pestek z kompotu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml czerwonego wina

Przygotowanie

Krok 1

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, umieszczamy w garnku i polewamy wodą z octem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.



Krok 2

Przygotowujemy sos wiśniowy: do rosołu dodajemy wiśnie, następnie dodajemy cukier. Mąkę mieszamy z winem i dodajemy do sosu. Gotujemy.



Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie, umieszczamy je razem z sosem wiśniowym w brytfannie, którą wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.



Krok 4

Następnie pieczeń kroimy w plastry. Podajemy razem z sosem i wiśniami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.