Ossobucco pięknie pachnie tymiankiem i czosnkiem. Mięso jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Kto raz spróbuje, z pewnością będzie chciał powrócić do tej potrawy!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Cebule obierz z łusek i pokrój w piórka. Marchew obierz i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę, marchewkę i gałązkę tymianku. Gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu, następnie wlej połowę białego wina i gotuj przez kolejne 10 minut. Gdy cebula się przyrumieni a marchewka zmięknie, usuń je (wraz z gałązką tymianku) z patelni i odłóż na później.
Za pomocą nożyczek natnij plastry mięsa w 3 miejscach, dzięki temu zapobiegniesz jego zwijaniu się podczas gotowania.
Wsyp mąkę do miski, dodaj 1/3 łyżeczki soli oraz pieprzu. Wymieszaj do połączenia składników. Obtocz mięso po obu stronach i delikatnie otrząśnij, aby usunąć nadmiar mąki.
Na tą samą patelnię, na której była smażona cebula, wlej resztę oleju, dodaj masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.
Połóż plastry mięsa na patelni i przyrumień na średnim ogniu przez 5 minut, nie ruszając ich. Po tym czasie obróć je delikatnie i smaż na drugiej stronie przez około 2 minuty. Następnie wlej resztę wina i zaczekaj aż całkowicie odparuje.
Zalej mięso bulionem, dodaj podsmażone wcześniej warzywa oraz gałązkę tymianku. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś przez około 30 minut.
Po tym czasie obróć mięso bardzo delikatnie, ponownie przykryj pokrywką i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut.
Na koniec dodaj posiekany ząbek czosnku, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Na koniec posyp skórką startą z cytryny. Podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz