Śmietankowe Naleśniki z Karmelizowanymi Jabłkami

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Śniadanie, Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Śmietankowe Ciasto Naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki ŁACIATA 36%
  • 3/4 szklanki mleka ŁACIATE 2%
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej lniany/słonecznikowy do smażenia

Składniki na karmelizowane nadzienie jabłkowe:

  • 8 twardych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 1 duża łyżka karmelu
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatki:

  • ulubione śmietankowe lody
  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie

Wykonanie Śmietankowego Ciasta Naleśnikowego

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić na co najmniej 1 godz. Po tym czasie, ciasto delikatnie zamieszać i partiami wykładać łyżką na patelnię rozprowadzając po jej powierzchni. Smażyć na średniej mocy palnika i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony.





Przygotowanie nadzienia i sposób podania wraz z dodatkami

Do garnka wlać sok wyciśnięty z cytryny. Obrać i pokroić jabłka w małą kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie pojawi się spora ilość soku jabłkowego. Następnie odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny. Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika – około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z dodatkową łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać jabłka, karmel i dobrze wymieszać. Podsmażyć jeszcze około 5 min. Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki (1 naleśnik około 2 łyżki nadzienia), składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć/ogrzać na suchej patelni, następnie oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i dużą gałką lodów.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.