Danie: Śniadanie, Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić na co najmniej 1 godz. Po tym czasie, ciasto delikatnie zamieszać i partiami wykładać łyżką na patelnię rozprowadzając po jej powierzchni. Smażyć na średniej mocy palnika i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony.
Do garnka wlać sok wyciśnięty z cytryny. Obrać i pokroić jabłka w małą kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie pojawi się spora ilość soku jabłkowego. Następnie odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny. Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika – około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z dodatkową łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać jabłka, karmel i dobrze wymieszać. Podsmażyć jeszcze około 5 min. Gotowe nadzienie nakładać na naleśniki (1 naleśnik około 2 łyżki nadzienia), składać w trójkąty. Przed podaniem lekko podsmażyć/ogrzać na suchej patelni, następnie oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i dużą gałką lodów.
Dodaj komentarz