Masło ucierać palcami z mąką, cukrem i solą do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtko i wodę. Zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 200⁰C.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wystudzić.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Powoli dodawać czekoladę, mieszając delikatnie szpatułką.
Krem z białej czekolady wylać na podpieczony spód. Wstawić na chwilę do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, a następnie ułożyć na tarcie.
Tartę wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 2 godziny.
Dodaj komentarz