Tarta z kremem z białej czekolady i truskawkami

Podobno biała czekolada i truskawki to duet idealny. Aby to sprawdzić, wystarczy wypróbować pyszną tartę na kruchym spodzie z kremem na bazie śmietanki z białą czekoladą i truskawkami.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kruchy spód:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 110 g zimnego masła Łaciate,
  • - 2 łyżki cukru waniliowego,
  • - 1 żółtko,
  • - 3 łyżki zimnej wody,
  • - szczypta soli

Krem z białej czekolady:

  • - 200 ml śmietanki Rolmlecz 36%,
  • - 100 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • - 400 g truskawek

Przygotowanie

Krok 1

Masło ucierać palcami z mąką, cukrem i solą do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtko i wodę. Zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 20 minut.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 3

Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wystudzić.



Krok 4

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Przestudzić.



Krok 5

Śmietankę ubić na sztywno. Powoli dodawać czekoladę, mieszając delikatnie szpatułką.



Krok 6

Krem z białej czekolady wylać na podpieczony spód. Wstawić na chwilę do lodówki.



Krok 7

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, a następnie ułożyć na tarcie.



Krok 8

Tartę wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 2 godziny.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.