Szynka pieczona z jabłkami i cebulą

Idealna zarówno do obiadu, jak i kanapek. Szynka pieczona z jabłkami i cebulą, to klasyka, która nigdy nie wyjdzie z mody. Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Uniwersalna, smaczna i prosta w przygotowaniu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 1 kg jabłek
  • 500 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki czerwonego wina

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z olejem, pieprzem, solą, papryką, curry i miodem.



Krok 2

Szynkę nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia nastawiamy piekarnik na 180°C, przekładamy szynkę do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozmaryn. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i pokrojoną w piórka cebulę. Całość podlewamy winem.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem ok. 3 godziny w temperaturze 180°C.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 20:59:00

Świetny przepis, na pewno taką szyneczkę przygotuję na święta.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.