Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Ciasto: białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie wlej żółtka. Orzechy i migdały zmiel, dodaj proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą i mieszaj delikatnie szpatułką z masą jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 25 minut. Wystudź. Pianka Śmietankę podgrzej, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj do konsystencji czekoladowego sosu. Schłódź w lodówce przez minimum 12 h (całą noc). Zimną ubij, pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Orzechy w karmelu Posiekane orzechy upraż na patelni. Następnie przełóż do miseczki. Z cukru zrób karmel. Daj 2 łyżki cukru na rozgrzaną patelnię, poczekaj, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Teraz wrzuć uprażone orzechy. Szybko wymieszaj i odstaw aż stwardnieje karmel. Teraz je posiekaj jeszcze raz. Czekoladę karmelową rozpuść ze śmietanką. Złożenie tortu: Ciasto - Pianka - Orzechy w karmelu - Wierzch polej czekoladą białą.
Dodaj komentarz