Śmietankowo-czekoladowe szczęście

Autor:

Katarzyna

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Tort śmietankowo-orzechwo-czekoladowy

  • Ciasto:
  • 3 jaja roz. L
  • 70 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 2 łyżki migdałów (zmielonych)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 200g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny namoczone w 6 łyżeczkach wody
  • Orzechy w karmelu:
  • 60 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g czekolady białej
  • 20 g śmietanki 30% Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i mieszaj do rozpuszczenia. Następnie wlej żółtka. Orzechy i migdały zmiel, dodaj proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą i mieszaj delikatnie szpatułką z masą jajeczną. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 25 minut. Wystudź. Pianka Śmietankę podgrzej, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj do konsystencji czekoladowego sosu. Schłódź w lodówce przez minimum 12 h (całą noc). Zimną ubij, pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Orzechy w karmelu Posiekane orzechy upraż na patelni. Następnie przełóż do miseczki. Z cukru zrób karmel. Daj 2 łyżki cukru na rozgrzaną patelnię, poczekaj, aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Teraz wrzuć uprażone orzechy. Szybko wymieszaj i odstaw aż stwardnieje karmel. Teraz je posiekaj jeszcze raz. Czekoladę karmelową rozpuść ze śmietanką. Złożenie tortu: Ciasto - Pianka - Orzechy w karmelu - Wierzch polej czekoladą białą.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.