Pierogi z farszem mięsnym w pysznym sosie kremowo-pieczarkowym

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto pierogowe

  • 500g mąki pszennej + do podsypywania ,
  • 250 ml gorącej wody ,
  • 1/2 łyżeczki soli ,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz

  • Składniki na wywar : 600g mięsa - wedle uznania : drób, wieprzowina, wołowina / marchewka, cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek

Sos pieczarkowy

  • 100 ml śmietanki Łaciata 12%,
  • 100 ml śmietanki Łaciata 18%,
  • 300 gr pieczarek ,
  • 1/2 cukinii ,
  • 1 średnia cebula,
  • zielona pietruszka - do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1. Farsz

Po ugotowaniu wywaru - wybieramy ugotowane mięso, marchewkę, cebulę. Kroimy i wszystko razem blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Jeżeli farsz jest za suchy podlewamy łyżka rosołu.



Krok 2. Ciasto pierogowe

Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.



Krok 3. Sos pieczarkowy

Kroimy warzywa i szklimy na patelni na łyżce oleju. Gdy warzywa są zeszklone i miękkie, zalewamy je śmietankami Łaciata. Czekamy aż sos się zredukuje i zagęści. Solimy i pieprzymy do smaku.



Krok 4. Pierogi

Ciasto odcinać po kawałku, wałkować dość cienko i za pomocą szklanki lub ringu wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu, a ciasto dokładnie skleić. Pierogi gotować w posolonym wrzątku, są gotowe 1,5 minuty po wypłynięciu. Nakładamy na talerz i polewamy sosem pieczarkowym, posypujemy zieloną pietruszką do dekoracji.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.