Po ugotowaniu wywaru - wybieramy ugotowane mięso, marchewkę, cebulę. Kroimy i wszystko razem blendujemy. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Jeżeli farsz jest za suchy podlewamy łyżka rosołu.
Mąkę przesiać do miski. Wodę zagotować, do mąki dodać sól i wlać wodę, wymieszać. Dodać olej i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą, odstawić ciasto na co najmniej pół godziny aby odpoczęło.
Kroimy warzywa i szklimy na patelni na łyżce oleju. Gdy warzywa są zeszklone i miękkie, zalewamy je śmietankami Łaciata. Czekamy aż sos się zredukuje i zagęści. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ciasto odcinać po kawałku, wałkować dość cienko i za pomocą szklanki lub ringu wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu, a ciasto dokładnie skleić. Pierogi gotować w posolonym wrzątku, są gotowe 1,5 minuty po wypłynięciu. Nakładamy na talerz i polewamy sosem pieczarkowym, posypujemy zieloną pietruszką do dekoracji.
Dodaj komentarz