Śmietankowy sos serowy na gorąco

Sos serowy to proste, szybkie i smaczne danie. Podany do frytek lub nachosów jest świetną przekąską do piwa, natomiast z makaronem może stać się pełnowartościowym posiłkiem.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 200 ml mleka Łaciate
  • 100 g żółtego sera Mlekpol
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • Szczypta ostrej papryki
  • Zielona papryczka do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Na dobrze rozgrzanej oliwie zrumień mąkę. Wlej mleko i intensywnie mieszając sos trzepaczką doprowadź do wrzenia. Nadal mieszając sos dodaj śmietankę Łaciatą i zagotuj ją.



Krok 2

Dodaj przyprawy, drobno starty ser i podgrzewaj sos na małym ogniu cały czas mieszając go trzepaczką, aż sery rozpuszczą się.



Krok 3

Przelej sos do miseczek i udekoruj kawałkami zielonej papryki, jeśli chcesz go podać jako przekąskę z frytkami lub nachosami lub polej nim bezpośrednio na talerzu porcję makaronu, wówczas możesz go podać jako samodzielny posiłek.



Wskazówki

Uwaga, dzięki zawartości żółtego sera, sos po przestygnięciu tężeje i staje się gęsty. Dodanie odrobiny mleka ułatwia podgrzewanie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.