Sos serowy to proste, szybkie i smaczne danie. Podany do frytek lub nachosów jest świetną przekąską do piwa, natomiast z makaronem może stać się pełnowartościowym posiłkiem.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Na dobrze rozgrzanej oliwie zrumień mąkę. Wlej mleko i intensywnie mieszając sos trzepaczką doprowadź do wrzenia. Nadal mieszając sos dodaj śmietankę Łaciatą i zagotuj ją.
Dodaj przyprawy, drobno starty ser i podgrzewaj sos na małym ogniu cały czas mieszając go trzepaczką, aż sery rozpuszczą się.
Przelej sos do miseczek i udekoruj kawałkami zielonej papryki, jeśli chcesz go podać jako przekąskę z frytkami lub nachosami lub polej nim bezpośrednio na talerzu porcję makaronu, wówczas możesz go podać jako samodzielny posiłek.
Uwaga, dzięki zawartości żółtego sera, sos po przestygnięciu tężeje i staje się gęsty. Dodanie odrobiny mleka ułatwia podgrzewanie.
Dodaj komentarz