Sernik na cieście czekoladowym w słoiku

Autor:

eureka22

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g mąki,
  • 200 g białego cukru,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 50 g kakao,
  • 0,5 szklanki maślanki Mrągowskiej,
  • 1 szklanka wody,
  • 150 g masła Łaciate,
  • 3 jajka

Masa serowa:

  • 400 twarogu tłustego Mlekpol zmielonego dwukrotnie,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% Łaciata

Przygotowanie

Krok 1

Kakao rozpuszczam w ciepłej wodzie. Sodę mieszam z mąką. Wszystkie cukry wsypuję do jednej miseczki. Miksuję miękkie masło. Do masła wsypuję stopniowo cukier i dalej miksuję. Na koniec wbijam po jednym jajku i miksuję . Do masy dodaję na przemian suche i mokre składniki w trzech turach. Dokładnie mieszam. Całość przekładam do blachy (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180-200 stopni. Po wystudzeniu, za pomocą szklanki lub foremki wycinam kółka, które wielkością odpowiadają średnicy słoików.



Krok 2

Twaróg ucieram z cukrem pudrem. Stopniowo dolewam śmietankę, miksując do uzyskania puszystej konsystencji. Jeżeli wydaje się zbyt rzadki - zagęszczam go żelatyną.



Krok 3

Do pucharków lub słoików wkładam krążek ciasta, na to wykładam porcję kremu - 1-2 łyżki i nakładam kolejny krążek ciasta. Znów krem, ciasto i wieńczę kremem serowym .



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.