Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Kakao rozpuszczam w ciepłej wodzie. Sodę mieszam z mąką. Wszystkie cukry wsypuję do jednej miseczki. Miksuję miękkie masło. Do masła wsypuję stopniowo cukier i dalej miksuję. Na koniec wbijam po jednym jajku i miksuję . Do masy dodaję na przemian suche i mokre składniki w trzech turach. Dokładnie mieszam. Całość przekładam do blachy (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180-200 stopni. Po wystudzeniu, za pomocą szklanki lub foremki wycinam kółka, które wielkością odpowiadają średnicy słoików.
Twaróg ucieram z cukrem pudrem. Stopniowo dolewam śmietankę, miksując do uzyskania puszystej konsystencji. Jeżeli wydaje się zbyt rzadki - zagęszczam go żelatyną.
Do pucharków lub słoików wkładam krążek ciasta, na to wykładam porcję kremu - 1-2 łyżki i nakładam kolejny krążek ciasta. Znów krem, ciasto i wieńczę kremem serowym .
Dodaj komentarz